STIHL preporuke za radove u vrtu i okućnici – Košnja!

nova slika

Neovisno o kojim STIHL uređajima je riječ - škare za živicu, motorna pila, motorna kosa ili uređaj za puhanje, svaki STIHL uređaj je proizvod proizašao iz više od 90 godina iskustva u razvoju i primjeni  snažnih uređaja za šumarstvo, kao i prepoznavanju potreba kod obavljanja radova u vrtu i oko kuće.

Naši vrtni uređaji dizajnirani su savršeno za takvu primjenu. U ovoj seriji članka želimo vam podijeliti par stručnih savjeta kako bi vam izazov uređivanja okućnice i vrta predstavljao zadovoljstvo i jedan vid opuštanja od svakodnevnih obaveza.   

U ovom članku pronaći ćete par savjeta kako bi vam olakšali rad s motornim kosama!

  1. Prvo pokosite travnjak pa tek onda rubove. Najprije biste trebali pokositi površinu travnjaka koristeći kosilicu. Kosilice su puno efektnije za ovakve zadatke nego kose ili motorni čistači. Motorni čistaći bi se trebali koristiti samo kod puno većih površina, one koje su neprikladne za kosilice – neravan teren ili kosine.  Ako su rubovi travnjaka ukrašeni cvjetnim ogradicama ili zasađeni biljem preporučujemo košenje preostale trave ili zaostatak koristeći kose ili manje motorne čistaće. Na taj način moći ćete pristupiti i nešto užim i nepristupačnim dijelovima kao što su oni ispod drveća ili grmova, cvjetnih klupica ili veliki cvjetnih lončanica.
  2. Kosite češće. Preporučuje se češća košnja travnjaka. Što je trava kraća, brže će te pokositi travu na rubovima ili nepristupačnim prilazima. Kraća trava omogućit će vam da pokošeni materijal ostane na travi bez dodatnog sakupljanja pokošene trave i time će se stvoriti prirodni kompozit. Na taj način hranjive tvari s pokošene trave vraćaju se  natrag u tlo. Trava će biti zelenija, bez stvaranja korova. Ovaj prirodni ciklus vraćanja hranjivih tvari zemlji naziva se malčiranje. Malčiranje znači da pokošenu travu ne morate odstranjivati i ono je alternativa vještačkom gnojivu i istovremeno vam štedi vrijeme i novčanik i k tome je ekološki puno bolja opcija.
  3. Držite odstojanje. Uskovitlani kamenčići i zaostali predmeti u travi prilikom rada s kosom ili motornim čistaćem mogu dovesti do ozljeđivanja prisutnih, stoga se preporučuje minimalna udaljenost ostalih lica cca 15 metara od mjesta rada. Ako radite s motornim čistačem obavezno koristite zaštitne naočale, prikladnu zaštitu lica i nosite odgovarajuću radnu odjeću.
  4. Održavati elastičnost niti za košnju. Ako jedan duži period niste koristili motornu kosu ili čistač preporučujemo vam da prije prve uporabe potopite niti u vodu. Na ovaj način vratit ćete gipkost i elastičnosti niti, one se tada manje troše prilikom korištenja i daju bolje rezultate pri košnji.
  5. Prilagođavajte visinu uređaja vašoj tjelesnoj visini. Kako ne biste sav teret i snagu prilikom košnje usmjerili na leđa preporučujemo da prilagodite visinu uređaj prema visini tijela. Prilagodite dužinu osovine kako bi idealno pristajala vašoj visini. Rezni alat pri takvoj prilagodbi mora dirati tlo kada stojite uspravno. Uvijek držite kosu s obje ruke. To omogućava posebno ergonomsko korištenje uređaja.  
  6. Rad uz uštedu snage. Pravilna tehnika i balans su važni prilikom rada s kosom ili motornim čistaćem, takvim načinom korištenja uređaja štedite svoju snagu. Postavite glavu za košnju na tlo i vodite uređaj horizontalno preko tla prilikom čišćenja.
  7. Ugodna košnja s STIHL AutoCut glavom za košnju. Ako koristite kosu ili čistač s AutoCut glavom za košnju, niti možete onda vrlo jednostavno produžiti i tijekom rada s uređajem. Jednostavno dodirnite tlo glavom za košnju kako bi oslobodili mehanizam koji drži nit. Nit se automatski podešava na potrebnu dužinu pomoću centrifugalne sile unutar mehanizma glave za košnju.

Ako ovo uzrokuje neobične zvukove - ne brinite, do toga dolazi ako je nit malo preduga i na taj način može grebati od štitnik. Nakon 2-3 rotacije nit će postići svoju idealnu dužinu unutar štitnika i zvuk će nestati.

nova slika

I zlatno pravilo: prije korištenja uređaja obavezno pročitajte upustvo za upotrebu koje uvijek dolazi s uređajem.

Idealno za vrt i okućnicu: STIHL akumulatorski uređaj!

Bilo da režete živicu, kosite travnjake i uređujete rubove travnjaka i prilazne puteve, uklanjate lišće ili siječete drvo za novu sezonu grijanja – s našim akumulatorskim uređajima spremni ste za svaki posao oko kuće i u vrtu - i to s lakoćom bez zagađivanja okoline plinovima ili ometanja susjeda.

Otkrijte novu dimenziju rada u vrtu ili oko kuće. Lagano, tiho i snažno – to sve je perfektno sažeto u jednom STIHL akumulatorskom sistemu COMPACT serije.

I veliki plus je da jedna akumulatorska baterija može biti korištena za rad u svim uređajima iz ove serije, s ovim uređajima ste na visini zadatka u vrtu i oko kuće. Na našoj stranici možete naći detaljan pregled rada s akumulatorskim baterijama nove  STIHL COMPACT akumulatorske serije.

COMPACT